Så här gör du för att kunna se TV serier på din dator.

Ett BitTorrent-program. t.ex. uTorrent, Azureus, BitComet Själv föredrar jag Utorrent (Mer info här: Allt om BitTorrent)

En Internet-uppkoppling

För att kunna se ett avsnitt som du har laddat ner behöver du två saker, en spelare och codec att driva spelaren. Alla dessa filmer görs komprimerade för att ta mindre plats (på samma sätt som en låt på en CD skiva är 50 Mb stor och sen komprimerar man den till en MP3 version av samma låt, men då blir den bara 5 Mb stor). För att få mediaspelaren att förstå innehållet så måste man ha en codec som "hjälper" spelaren att tyda innehållet. Spelaren som t.ex. VLC eller Media Player Classic 6.4.9.1 är att rekommendera. Ladda ner DivX så får du både spelare och codec att visa filmerna som du ska ladda ner..Själv laddar jag ner gratis paketet från DivX men använder bara codecen därifrån. Som spelare föredrar jag Media Player Classic 6.4.9.1.

Har du det ovan så är du redo att börja ta ner ditt första avsnitt.

Så... vad gör jag nu?

Nu har du allt klart, du har ett program, och du vet vilken serie du vill ta ner. Då tar du och går genast hit: The Pirate Bay för de populäraste serierna eller välj att titta på hela Pirate Bays TV-lista (O.B.S denna sida brukar vara seg, så själv föredrar jag den bantade versionen med de populäraste valen), eller varför inte titta vilka de senaste 50 avsnitt oavsett serie som har laddats upp.NewTorrents är väldigt snabb på att få upp nya avsnitt men då utan svensk text naturligtvis. TankaFett där 99% av alla serier är svensktextade är en mycket bra sida, vilket även gäller för FilFronten.

Nej, vänta, så enkelt var det inte alls. Vad betyder siffrorna, och vad är det här HDTV, PROPER, och vad-det-nu-heter?

Bra fråga. Vi tar ett par exempel från ovan sagda serie, "Rome"

Rome S01E09 HR HDTV AC3 5.1 XviD-NBS [eztv]

Rome S01E09 HDTV XviD-LOL [eztv]

Detta är två versioner av samma avsnitt. Vi bryter ner det.

Rome S01E09 = Detta är serien, säsong (SXX), och avsnittsnummer (EXX).

HDTV/ HR HDTV / PDTV / DSR / TVRiP= Detta är källan, dvs. i vilken kvalitet du kommer att få din favoritserie. Vi bryter ner denna också.

HDTV = High Definition TV. Detta betyder att avsnittet är taget från en High Definition-källa, vilket innebär mycket bra bild och ljud.

HR HDTV = High Resolution High Definition. Detta innebär att avsnittet är HDTV-källa (1920*1088,29.97i or 1280*720,59.94p), 960x528 WS resolution, och dessutom AC3 och 5.1-ljud. Detta medför att det blir bättre ljud och bild än HDTV/PDTV (även om dessa i sig är mycket bra), men med dubbla filstorleken som följd. (Mer om storlekar senare).

PDTV = Pure Digital TV. I princip samma som HDTV, men med skillnaden att det kan vara digitala sändningar som inte är i HDTV, men i t.ex. FOXs "Enhanced Digital TV". Mycket bra ljud och bild.

DSR = Digital Satellite Rip. Mycket bra kvalitet.

TVRiP = Allt annat, och kvaliteten kan därigenom skilja sig åt mycket.

XviD = Detta är formatet som rippen har släppts i, allt som oftast XviD, men ibland också VCD/SVCD.

NBS / LOL / CRiMSON / FQM / TCM / XOR / 442 = Detta är gruppen som har släppt rippen.

[eztv] / [VTV] = Detta är sidan där torrenten först släpptes, åtminstone för de största grupperna.

PROPER = När någonting är fel på en release, så som fel på bild eller ljud, och någon annan grupp släpper en fixad version av den releasen/avsnittet, så används taggen proper. T.ex., om något skulle ha varit fel på Rome S01E09 HDTV XviD-LOL, så kanske XOR släpper en fixad version som heter Rome S01E09 PROPER HDTV XviD-XOR.

REPACK = Samma som PROPER, men om gruppen som gjorde fel släpper en fixad release.

REAL = Om en serie har råkat felmärkas på något sätt (t.ex. om Rome S01E09 egentligen är Rome S01E08), så kommer den riktiga versionen av avsnittet märkas då Rome S01E09 REAL HDTV XviD-xxx.

Meh, hur skiljer sig storleken åt då och hur stora är filerna?

Man brukar se det såhär.

Komediserier (halvtimmesserier) varar mellan 20-25 minuter, och ligger oftast på 175 MB (HRHD = 350 MB).

Vissa, t.ex. South Park ligger ibland på 140-145 MB, men 175 är standarden.

Dramaserier (entimmesserier) varar mellan 40 och 46 minuter, och ligger oftast på 350 MB (HRHD = 700 MB).

Hjälp, vilken bra serie jag tittade på, men det verkar ju inte finnas fler avsnitt ute. Vad nu då?

Man kan titta på en series status (dvs. om den fortfarande går, kommer tillbaka eller är nedlagd) här: tv.com.

Är man säker på att serien är igång, så kan man titta här: http://www.pogdesign.co.uk/cat/. Det är en kalender som visar vilka avsnitt som visas när.

Man kan även titta på "Full TV Seasons - Torrents" och hoppas att man hittar sin serie och kan ladda ner hela säsonger åt gången.

Vad betyder tiderna, när kan jag ladda hem avsnittet?

Tiderna som anges på tv.com är för USA:s östkust.

Den tiden +6 timmar = svensk tid

Den tiden +3 timmar = då serien brukar gå att hitta på nätet. (Runt klockan sju-tio på morgonen, svensk tid).

Är det en mindre populär serie, eller om något gått fel, så brukar den gå att hitta senare under dagen. Har inte serien kommit ut då, så kolla för att vara säker på att den har gått.

Vad är detta, uppehåll?

Ja, i USA har de uppehåll för serierna på lite annorlunda tider än vad vi har här i Sverige. Kom ihåg att kolla kalendern och TV.com för att se när och om serierna har uppehåll.

Okej, men om jag vill ha svensk textning. Det får jag ju på TV4...

Vill du ha svensk text så rekommenderar jag denna sida med gratis svenska undertexter till filmer och TV-serier. De populära serierna (som t.ex. 24 eller Lost) brukar gå att komma åt ungefär en dag efter att avsnittet har släppts på Internet. Mindre populära serier kan dröja uppemot en vecka, om de textas överhuvudtaget. Engelska undertexter finns också att tillgå på många ställen, och det brukar finnas till fler serier än vad de svenska finns. För att få textningen att fungera behöver du göra ett par saker till. Först måste du installera programmet VobSub sen måste du lägga textfilen i samma katalog som filmfilen (det går att lägga alla textfiler i en specifik katalog och sen peka ut vart den katalogen ligger, men det orkar jag inte guida er genom) Sen måste filmfilen och textfilen heta exakt likadant förutom filändelsen. Som t.ex. "Heroes S02E08 Four Months Ago.avi" tillsammans med textfilen "Heroes S02E08 Four Months Ago.srt". Detta fungerar inte med alla mediaspelare, men med Media Player Classic 6.4.9.1 bl.a.fungerar det utmärkt.

Lycka till